Historiskt

Husets historia

Huset är från 1906 och ritat av August Strehlenert som var verksam i Karlskrona från 1874 till sin död 1909. Fastigheten var byggd för tidens krav på våningar med upp till sju rum, gott om kakelugnar samt köksingångar för pigor och varuleveranser. Det var stadsbranden 1905 som banade väg för det hus som än i dag står stolt med tinnar och torn på Ronnebygatan 16, i folkmun även kallad en av de två ”Prinsessbakelserna”.

Byggnaden vilar på en grundmur av betong och stommen är av murat tegel. Fasaden är putsad och yttertaket är belagt med plåt. Rik ornamentur i tidstypisk jugendstil utsmyckade fasaden och moderna faciliteter som wc och badkar höjde standarden för de boende. På Ronnebygatan 16 bodde man flott!

Om arkitekten August Strehlenert

August Strehlenert, född 10 mars 1853 i Stockholm, död 14 juni 1909 i Karlskrona, var en svensk arkitekt. August Strehlenert var son till byggmästaren och arkitekten August Vilhelm Strehlenert. Han utbildade sig mellan 1871 och 1875 på Slöjdskolan i Stockholm och på Konstakademien i Stockholm till 1879.

Saluhallen

I oktober 1901 framfördes i stadsfullmäktige ett förslag om att uppföra en saluhall vid Fisktorget. Ritningarna gjordes av arkitekten August Strehlenert, som ritade huset på Ronnebygatan 16 och i stort sett alla större byggnader i Karlskrona vid denna tid.

Branden på Ronnebygatan

1905 inträffade två större bränder i Karlskrona.  Vid 15-tiden på eftermiddagen måndagen den 20 februari inträffade en häftig explosion i stora Laboratorieholmen, (Basareholmen).  En sats signalpatroner sprängdes vilket fick till följd att ett större hus inom några få minuter stod i lågor. Samma år, klockan ett på natten till midsommardagen, utbröt en eldsvåda i fastigheten Ronnebygatan 14 i hörnet vid Norra Guldsmedsgränd. Elden spred sig dels till fastigheten nr 12 vid Ronnebygatan, dels över gränden ända fram till Drottninggatan. En del hus på södra sidan av Ronnebygatan samt hus vid Bredgatan ramponerades delvis, stora delar av staden ända upp till Vallgatan utsattes för allvarliga tillbud genom flygbränder i den hårda, nordostliga vinden. En person omkom och stora skador åstadkoms genom vårdslös och onödig bärgning, ett flertal stölder beivrades senare i domstol. Brandförsäkringsvärdet uppgick till 48 300 kr. Den verkliga skadan var betydligt större. 

Ronnebygatan Sveriges farligaste gata

Nu är det inte så längre men visste du att Ronnebygatan år 2005 var Sveriges farligaste gata? Karlskronapolisen Per−Arne Strand gav följande kommentar till radio P4 Blekinge: ”Det är i det närmaste kaos. Det finns allvarliga planer på att sätta upp sjukvårdstält i anslutning till gatan.” Farligt var det knappast att bo i huset på Ronnebygatan 16, men huset var i behov av stora renoveringar vilket  var en av de stora utmaningarna för bostadsrättsföreningen när den bildades.

Fastigheten ombildas

Fastigheten renoverades under inledningen av 1980-talet och huset genomgick stora förändringar då energibidrag delades ut till fastighetsägare som satsade på sparåtgärder. I huset installerades fönster med mindre glasyta i syfte att spara på uppvärmningskostnaderna med den alltför dyra oljan. Interiört fick trapphusen ge vika för större lägenhetsyta och en hiss installerades för att underlätta för hyresgästerna.

År 2009  tog dåvarande fastighetsägaren Akelius beslut om att erbjuda hyresgästerna i fastigheten möjlighet att genom ombildning till bostadsrätt förvärva Frimuraren 5. År 2010 förvärvade den nybildade bostadsrättsföreningen fastigheten på Ronnebygatan 16.

Fasaden renoveras

I augusti 2013 påbörjas arbetet för att höja både standard, status och värde på  fastigheten. Bostadsrättsföreningen byter till energisnåla fullhöjdsfönster vilka ger ökat ljusinsläpp, fasaden putsas enligt medlemmarnas önskemål med en varm ockrafärg och taket får en rejäl översyn. Antikvarie Ivar Wenster gav bostadsrättsföreningen rekommendationer på typ av putsning och färg. Det som främst påverkade lägenhetsinnehavarna var byten av fönster, vilket skedde utifrån. Hantverkarna fick tillträde till varje lägenhet för montering. 2018 genomförs en tilläggsisolering och putsning av norra fasaden som vetter mot Guldsmedsgränd.

Bildgalleri med fria bilder. Ange BRF Frimuraren 5 som källa vid användning.


Arkitekt August Strehlenert ritade huset på Ronnebygatan 16. Foto: Wikipedia.
Total ödeläggelse korsningen Ronnebygatan – Drottningatan 1905. Vykort från boken ”Hälsning från Karlskrona”, Christian Mattisson.
Ej postgånget vykort med vy över Ronnebygatan och nr 16 troligtvis 1907-1908. Vykort från boken ”Hälsning från Karlskrona”, Christian Mattisson.
Guldsmedsgränd 1950. Källa Lars-Olov Stenborg.
Fasadritning original som bifogades till bygglovsansökan.